MUĞLA İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

MESLEKİ EĞİTİMDE TURİZM SEKTÖRÜYLE İŞ BİRLİĞİ

Turizmin gözdesi Bodrum'da 'Mesleki Eğitimde Sektörle İş Birliği Turizm' söyleşisi düzenlendi.
MESLEKİ EĞİTİMDE TURİZM SEKTÖRÜYLE İŞ BİRLİĞİ

Muğla Valiliği himayelerinde, Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve BODER Bodrum Otelciler Derneği paydaşlığında, Bodrum Azka Otelde, "Mesleki Eğitimde Sektörle İş Birliği Turizm" söyleşisi düzenlendi.

Düzenlenen etkinliğe Vali Orhan Tavlı, Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar, İl Milli Eğitim Müdürümüz Emre Çay, Kültür ve Turizm İl Müdürü Zekeriya Bingöl, protokol üyeleri, turizm sektörünün önde gelen temsilcileri, mesleki eğitim merkezleri ile meslek lisesi yönetici ve öğretmenleri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan program, protokol konuşmalarıyla devam etti. BOYD Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Softa konuşmasında, eğitimli ve nitelikli personelin turizm sektörüne kazandırılmasının önemine değindi.

BODER Bodrum Otelciler Derneği Başkanı Ömer Faruk Dengiz ise Kurtuluş Savaşı'nın önderi, Türkiye Cumhuriyeti'mizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün eğitime verdiği önemi hayatından anekdotlar vererek aktardı. Eğitimin bir toplum için hayati değer taşıdığını, sahibi olduğu otelinin gelecekte eğitim kurumu olarak kullanılmasını arzu ettiğini dile getiren Ömer Faruk Dengiz, salonda alkışlarla yerine uğurlandı.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Zekeriya Bingöl, turizm sektörünün Türkiye için öneminden ve bu sektöre nitelikli iş gücü ve insan kaynağının kazandırılmasında, mesleki eğitimin etkin rolünden bahsetti.

Programın Muğla'daki mesleki eğitime değerli katkılar sunmak, "Geleceğim Mesleğim!" diyerek yola çıkan gençlerimizin yolunu aydınlatmak adına gerçekleştirildiğini belirten İl Milli Eğitim Müdürümüz Emre Çay, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Bakanlığımızın yürüttüğü politikalar ve stratejiler doğrultusunda, mesleki eğitimde bir paradigma değişimi yaşanıyor. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda yapılan değişikliklerle, mesleki eğitim merkezleri güçlendirildi ve ülkemiz için istihdamı artıracak tarihi bir adım atıldı. Yapılan yasal düzenlemeler, öğrencilere tanınan imkanlar, mesleki eğitim merkezlerine ilgiyi artırdı. Muğla'daki MESEM verileri de bunu doğrulamakta olup son dört ayda mesleki eğitim merkezlerimizdeki kayıtlı öğrenci sayısının 2177'den 5120'ye çıkarak yüzde 135'lik bir artış görülmesi, bu ilgiyi gözler önüne sermektedir. Nicelikle birlikte nitelikli insan kaynağını da artırmayı hedefleyen mesleki eğitim merkezlerimiz, genç işsizliğin azaltılmasına çok önemli katkılar sunacağı aşikardır." dedi.

Sektörle iş birliğinin önemine değinen İl Müdürümüz Emre Çay, "Turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün yetiştirilmesi, sadece mesleki ve teknik eğitim yolu ile kalmayıp sektör ve işgücü piyasası aktörleri ile etkili bir iş birliği içinde olmayı da gerektirmektedir. Okul-sektör ilişkisi olmaksızın mesleki ve teknik eğitimi geliştirmek oldukça zordur. Öğrencilerimizin yeterliliklerini arttırarak sektörle bütünleşmiş olması, yarınlarına daha güvenle bakmalarına imkan sağlayacağını düşünüyorum." ifadelerine yer verdi.

Muğla'nın turizm cenneti olduğunu belirten Vali Orhan Tavlı, "Antik çağlardan bu yana pek çok medeniyetin hüküm sürdüğü ilimiz adeta bir açık hava müzesidir. Muğla'mız Lelegler, Karyalılar, Likyalılar, Roma, Selçuklu, Menteşe Beyliği ve Osmanlı'ya kadar birçok medeniyetin izlerini taşımaktadır. İlimiz dünyaca tercih edilen bir turizm destinasyonu haline gelmiştir. İlimizin sahip olduğu potansiyeli daha ileriye taşımak, 4 mevsim turizm hedeflerini gerçekleştirmek, sahip olduğumuz değerleri korumak ve gelecek gelecek nesillere aktarmak, geleceğin turizmini şimdiden belirlemek amacıyla her fırsatta sektör temsilcileriyle bir araya gelerek ortak akılla çalışmaları hep birlikte gerçekleştiriyoruz. Mesleki eğitimle ilgili toplantıda yapılan çalışmalar, turizmin alt yapısını ve üst yapısını güçlendirmek üzere yapılan çalışmalardır." dedi.

Sürdürülebilir turizmin sürdürülebilir kalkınmanın olmazsa olmaz unsurlarından birinin mesleki ve teknik eğitim olduğunu belirten Vali Tavlı "Turizm sektörünün nitelikli insan gücüne olan ihtiyacını karşılamaya yönelik, öğrencilerimizin yetiştirilmelerini sağlamak ve ayrıca öğretmenlerimizin de mesleki kariyerlerinin arttırılmasına katkıda bulunmak için yapılacak tüm çalışmaları destekliyoruz." dedi.

3 oturumdan oluşan programın ilk oturumunda, Fethiye MESEM Müdürü Timur Ergün, Dalaman MESEM Müdürü Emine Aytül Deniz, Mesleki Eğitim Merkezlerinin turizm sektörüyle iş birliğindeki rolü ve Bakanlığımızın yapmış olduğu mesleki eğitim hamlelerinin turizm sektörüne yansımaları hakkında sunum yaptı. Sunumun ardından mesleki eğitimle ilgili merak edilen sorular yanıtlandı.

2. oturumda, Türkiye'nin turizm AR-GE merkezi olan Menteşe Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin sunumu ve Okul Müdürü Nuri Ceylan'ın konuşması yer aldı. Ardından moderatörlüğünü Bodrum Turgutreis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmeni Selçuk Dörtkulak'ın yaptığı söyleşi bölümüne geçildi. Bu bölümde öncelikle turizm sektöründen gelen sorular, uzman eğitmenler tarafından yanıtlandı. 3. oturumda da devam eden söyleşide ise turizm işletmeleri ile eğitim kurumları arasında iletişim ve iş birliğinin güçlendirilmesi, öğretim programı, sektör ihtiyaçları analizi, mesleki eğitim merkezi programı, stajyer-aday-çırak ve mezun öğrenci yeterlilikleri ve istihdam düzeyleri, işletmelerde beceri eğitimi uygulamalarında verimliliğin arttırılması konuları görüşüldü.

25-02-202225-02-202225-02-202225-02-202225-02-202225-02-202225-02-202225-02-202225-02-202225-02-202225-02-2022

Emirbeyazıt Mahallesi Dr. Baki Ünlü Caddesi Blok No 12 İç Kapı No 1 MENTEŞE / MUĞLA - 0 252 280 48 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.