21. yy STEM Öğretmen Eğitimi Çalıştayı
ErkenStem 21. Yüzyıl Yaşam Becerileri Çalıştayı düzenlendi Muğla Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü öncülüğünde Stem ile 21 yüzyıl becerileri projesi kapsamında Fethiye' de Mentora Dil Okulları STEM Vadisinde öğretmen eğitimi çalıştayı düzenlendi. STEM Öğretmen Eğitimi çalıştayı STEM vadisi tanıtımı ile başlarken çalıştaya Muğla İl milli eğitim Müdürü Pervin Töre, Fethiye İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Kaya Bahçeşehir üniversitesi direktörü Doç. Dr. M. Sencer Çorlu Uğur okulları Stem bölüm başkanı Senem Süral, Bahçeşehir koleji Stem bölüm başkanları Benay Karagöz Tümkaya ve Cüneyt Dostoğlu CIFAL İstanbul direktörü Ahmet Aydemir ile Fethiye'deki STEM görevlisi öğretmenler katıldı. Ölüdeniz mahallesindeki Mentora Dil okulunda yapılan programda konuşan Muğla il Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, 21. yüzyıl yaşam seminerini geçtiğimiz yıl Fethiye'de başlattıklarını ve Türkiye'de bir ilk olduğunu ifade etti. Töre; ''Geçen yıl burada 118 öğretmenimiz ile aynı salonda erken STEM 'in modelini öğrencilere kazandırmak için bir araya gelmiştik. Görev alan öğretmenlerimizin ışığında ARGE ekibimiz ile çok başarılı bir yıl geçirdik. Araştıran sorgulayan yeni nesillere milli ve evrensel değerleri katarak öğrenciler yetiştirmeye başladık. 25 bin öğrenciye ulaştık. Bakanımızın hedefi olan 2023 vizyonunda çocuklarımıza 21. Yüzyıl yaşam becerileri kazandırmak öncelikli hedefimizdir. Yaklaşık 8 bini temel eğitimdeki öğretmenlerimizle %42 başarı elde ettik. 24 bin öğrencimize eğitimin ana teması verildi. Erken STEM den şimdi STEM e geçeceğiz orta sona kadar olan öğrencilerimizin merakını arttıracağız. Fethiye'den bu ışığı yakıp 13 ilçemize yayacağız. Sayın Bakanımızın dediği gibi çocuklarımızın sınavlara değil hayata hazırlayacağız. Hayatta güçlü olmayı öğreteceğiz en kriz anında bile sorgulayan güçlü nesiller yetiştireceğiz diye belirtti. Çalıştay Kapsamında Öğretmenler 2 gün süreyle teorik ve uygulamalı STEM eğitimi aldılar.İl Müdürümüz Pervin TÖRE'nin Çalıştay Açılış Konuşması;
Sayın Protokol Mensupları,
Değerli Meslektaşlarım,
Müdürlüğümüz tarafından "2023 Eğitim Vizyonu" doğrultusunda "STEM ile 21. Yüzyıl Becerileri Projesi" kapsamında düzenlediğimiz Öğretmen Eğitimi Çalıştayına hoş geldiniz diyor, sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
Bakanlığımızın 2023 Eğitim Vizyonu belgesinde yer alan hedeflere ulaşmak, eğitimde yeniliği sağlamak ve geleceğin güçlü Türkiye'sine kavuşmak adına düzenlenen çalıştayları son derece önemli buluyorum. İnanıyorum ki bu çalıştay siz değerli öğretmenlerimizin çalışmalarına ışık tutacak, yol haritası oluşturacaktır.
Dünyanın hızla değiştiği 21. yüzyılda, Türkiye olarak gelişmek ve bölgemize liderlik edebilmek için çağın becerileri ile donatılmış bireylere ihtiyaç vardır. 21. yüzyıl insanında bulunması gereken beceriler sıralanırken problemi tanımlayan ve çözen, eleştirel düşünceye sahip, yaratıcı, yenilikçi, üretken ve işbirliği yapabilen sorumluluk sahibi bireylerden söz edilir. Bu da akla dayalı, evrensel değerlere sahip, gelişmiş bir eğitim sistemiyle mümkündür. Hiç şüphesiz ki bunlardan birisi de STEM'dir.
Bu bilinçle hareket eden Müdürlüğümüz, Strateji Geliştirme Birimi aracılığı ile ilimiz okullarındaki STEM uygulamalarına yönelik ihtiyaç analizlerini tamamlamış ve saha incelemelerinde bulunmuştur. Elde edilen veriler ışığında, geçtiğimiz eğitim yılında "erken STEM ile 21.yüzyıl Yaşam Becerileri projesi'' başlatıldı. Proje kapsamında 27 Ekim 2018 tarihinde Fethiye ilçemizde düzenlenen "STEM Vadisi Çalıştayıyla" çalışmalarımıza start verildi. Çalıştay süresince 13 ilçemizde anasınıfı ve ilkokul kademesinden olmak üzere toplam 118 öğretmenimize, 16 hafta boyunca uygulayabilecekleri STEM atölye eğitimi alma imkânı sunuldu.
Yenilikçi STEM yöntemlerinin ilimiz okullarında uygulanması ve geleceğe 21. yüzyıl yaşam becerileri ile donatılmış nesillerin yetiştirilmesi amacıyla 2018 yılının Kasım ayı süresince yine 13 ilçemizde gönüllü 1171 öğretmenimize proje yaygınlaştırma eğitimleri verildi.
2. dönem, 40 öğretmenimize Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi akademisyenlerinin desteğiyle 2 haftalık "Temel STEM" ve "İleri STEM" eğitimleri verildi.
Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından hibe desteği almaya hak kazanan "Erken STEM ile 21.yüzyıl Yaşam Becerileri Projesi" kapsamında 50 öğretmenimizin, "STEM Eğitici Eğitimi" almaları sağlandı.
Böylelikle, projemiz il genelinde % 42,78 oranında yayılım göstererek 1206 öğretmenimiz ile 22.398 öğrencimiz STEM uygulamalarını sınıflarında sunma fırsatını elde etmiştir.
Tüm ilçelerimizde 25 Nisan ve 3 Mayıs tarihleri arasında STEM sergileri düzenlenmiştir. Sergilerde; öğrencilerin yıl boyunca yaptıkları çalışmalardan oluşan ürünlerin yanında "fen, teknoloji, mühendislik, matematik, robotik kodlama, eğlenceli bilim deneyleri" gibi alanlarda faaliyetlerin yer aldığı atölyeler oluşturularak çocuklarımızın bilimi sevmeleri amaçlanmıştır.
STEM çalışmalarımızı sadece ulusal düzeyde değil uluslararası platformlarda da duyurmak adına Bakanlığımız Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen e-Twinning Faaliyetleri kapsamında STEM konulu projeler başlatıldı. Bu kapsamda, geçtiğimiz yıl Antalya'da düzenlenen 9.Ulusal e-Twinning Konferansında, il koordinatörümüz erken STEM ile 21. yüzyıl Yaşam Becerileri projesiyle Türkiye 1.'si olmuştur. 24-26 Ekim 2019 tarihinde Fransa'da düzenlenecek olan uluslararası yarışmada "eTwinning 2019 Avrupa Ödülü'nü" almaya hak kazanmıştır.
2019 Eylül ayı itibariyle
Yine Deniz Temiz Derneği TURMEPA' nın destekleriyle temel eğitim öğrencilerinde çevre bilinci geliştirmeye katkı sunmak ve deniz ekosistemini korumak amacıyla Fethiye D-Marin Göcek'te ortaokul öğretmenlerimize yönelik STEM eğitimi verilmiştir.
Bu eğitim öğretim yılında da çalışmalarımızı son süratle yürütmeyi planlıyor ve STEM disiplininin, okullarımızda yerleşik hale gelebilmesini amaçlıyoruz. STEM ile 21.Yüzyıl Becerileri projesine ortaokul kademesinden öğretmen ve öğrencilerimizi de dâhil ederek 34.126 öğrencimize STEM eğitimi vermeyi hedefliyoruz.
Güney Ege Kalkınma Ajansından hibe almaya hak kazanan projemiz kapsamında, 4 ilçe merkezimizde anaokulu, ilkokul ve ortaokulda çalışan 200 öğretmenimize STEM Kodlama eğitimi verilecektir.
Projemiz Ulusal platformda yaygınlaştırma amacıyla STEM Temelli Etkinlik yarışması düzenlenmesi planlanmaktadır.
"Mutlu Çocuklar, Güçlü Türkiye" sloganıyla yürüdüğümüz, bu yolda bizlere varlığıyla ilham vererek ışık tutan, başta Sayın Valimiz Esengül CİVELEK Hanımefendiye,
Desteklerini esirgemeyen Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel'e,
Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Doktor Sayın Şirin Karadeniz'e, Doçent Doktor Sayın Sencer ÇORLU' ya,
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Doktor Sayın Hüseyin ÇİÇEK ve ekibine,
Strateji ve Geliştirme Biriminden sorumlu İl Milli Eğitim Müdür Yardımcımız Sayın Serap AKSEL'e ve Arge Ekibine,
Bugün burada olmamıza vesile olan Fethiye İlçe Müdürümüz Sayın Faruk KAYA ve ilçe koordinatörlerine,
STEM proje koordinatörümüz değerli öğretmenim Semra AYATA' ya teşekkürlerimi sunuyorum.
Çalıştayımızın hayırlara vesile olmasını diliyor, öğretmenlerimize eğitim verecek tüm konuklarımıza şahsım ve kurumum adına şükranlarımı sunuyorum.
Pervin TÖRE
Milli Eğitim Müdürü