EĞİTİMDE UFUK TURU PISA ÇALIŞTAYI
2023 Eğitim Vizyonu doğrultusunda eğitim politikalarını geliştirebilmek, öğrencilerin akademik yeterliliklerini arttırabilmek, kaliteli bir eğitim programı ve etkili bir öğretim sağlayabilmek amacıyla tüm ilçelerimizde "Eğitimde Ufuk Turu" çalıştayları yapılıyor.EĞİTİMDE UFUK TURU ÇALIŞTAYLARI BAŞLADI
2023 Eğitim Vizyonu doğrultusunda eğitim politikalarını geliştirebilmek, öğrencilerin akademik yeterliliklerini arttırabilmek, kaliteli bir eğitim programı ve etkili bir öğretim sağlayabilmek amacıyla düzenlenen "Eğitimde Ufuk Turu" çalıştaylarına başlandı. İki basamaklı gerçekleşecek olan çalıştayın birinci basamağı olan ilçe çalıştayları Marmaris, Bodrum, Milas, Datça, Fethiye, Ortaca, Yatağan, Dalaman, Kavaklıdere, Menteşe ve Ula İlçelerinde yapıldı. Muğla genelinde tüm ilçelerde ocak ayı içerisinde tamamlanacak olan ilçe çalıştaylarınız ardından; ikinci basamak olan Muğla İl Çalıştayı 12 Şubat 2020 tarihinde gerçekleştirilecek..
Hedef PISA başarısını yükseltmek
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından üçer yıllık dönemler hâlinde, 15 yaş grubundaki öğrencilerin kazanmış oldukları bilgi ve becerileri değerlendiren bir araştırma olan PISA "Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı" sınavlarında Muğla'nın ve Türkiye'nin başarısını yükseltmeyi hedefleyençalıştaylara, PISA beceri alanlarında uzman branş öğretmenleri, idareciler, rehberlik öğretmenleri, eğitim alanında uzmanlar, okul aile birliğinden temsilciler, üniversiteler ve ilgili kurumlardan temsilciler (GEKA, Sivil Toplum Örgütleri, Büyükşehir ve İlçe Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, eğitimle ilgili vakıflar) katıldı..
13 İlçede Oturumlar halinde İki gün süren çalıştaylar, okuma beceri alanı, matematik okuryazarlığı alanı ve fen okuryazarlığı alanı olmak üzere 3 komisyonda yürütüldü..
protokol konuşmaları ile başlayan Çalıştayın birinci gününde,bilgilendirme sunumlarının ardından iki oturum gerçekleşti.. Birinci oturumda: 2023 vizyonunda uluslararası izleme ve değerlendirmenin yeri; PISA 2018 ön raporunun incelenmesi; ölçme ve değerlendirmede gelişen ve değişen yaklaşımlar; başarılı ülkelerin eğitim sistemlerinin karşılaştırılması ve değerlendirilmesi konuları görüşüldü.. İkinci oturumda ise Uluslararası izleme ve değerlendirme sınavlarında başarıyı arttırmak için il genelinde yapılan çalışmalar; PISA uygulamalarında veli, öğretmen, okul idaresi il/ilçe yöneticilerinin rolü; Eğitim paydaşlarının etkileri, öğrenci başarılarını etkileyen faktörler; teknolojik alt yapının il ve ilçedeki yeterliliği görüşüldü.
Çalıştayın ikinci gününde ise birinci oturumda: Öğretim ortamlarında yer alan kazanımlar ile yeterlilik düzeylerinin karşılaştırılması; PISA ile sınıf içi değerlendirilmelerinde kullanılan test maddelerinin ve uygulama yöntemlerinin karşılaştırılması; ilgili branşlarda okuryazarlık ölçütleri; PISA uygulamalarında başarıyı arttıracak öğretim metotları ve etkinlikleri görüşüldü.. İkinci oturumda: Beceri atölyelerinin tasarımı ve kullanımı; ulusal ve uluslararası makalelerin incelenmesi; öneriler ve sonuç bölümünün ardından çalıştayın genel değerlendirilmesi yapıldı...
İl Milli Eğitim Müdürü Pervin TÖRE Ufuk Turu Çalıştayı hakkında şu sözleri kaydetti: "Ülkelerin küreselleşen dünya koşullarında varlıklarını sürdürebilmesi, küresel insan gücünü yetiştirecek eğitim sistemiyle mümkündür. Hepimizin çok hızlı bir şekilde değişen teknolojiye ve evrensel dönüşüme ayak uydurmamız, kendimizi yenilememiz gerekiyor. Alfa neslini yakalamamız ve bu nesle uygun eğitim politikalarımızı güçlendirmemiz gerekmektedir. Bu anlamda Ufuk Turu çalıştayı, eğitimde gelişmeye katkı sunan bir çalışmadır."