MUĞLA İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

"Eğitimde Ufukları Aşıyoruz" PISA Çalıştayı

"Eğitimde Ufukları Aşıyoruz" il çalıştayı; 12 Şubat 2020 tarihinde 09.00-17.00 saatleri arasında Muğla Bahçeşehir Okulları Kampüsünde gerçekleşti.  


Çalıştaya başta İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre olmak üzere, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Duman, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ferman Akbulut, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Maral Takeş, şube müdürleri, okul müdürleri ve öğretmenler katıldı.

Muğla Valiliği himayelerinde, Muğla Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, GEKA (Güney Ege Kalkınma Ajansı) Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı işbirliğinde düzenlenen çalıştay, iki tur halinde gerçekleşti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan çalıştayın ilk turunda PISA tanıtım videosu, PISA Direktörü Andreas Scleicher'in   PISA değerlendirme videosu ve protokol konuşmaları yer aldı.

İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Bugün burada PISA 2018 sonuçlarını değerlendirmek; ilimiz ve ülkemizi eğitimde daha da iyileştirmek için neler yapabiliriz sorusunu cevaplamak istiyoruz.

PISA araştırması 2000 yılından beri OECD tarafından dünyanın belli ülkelerinde 15 yaş grubu öğrencilerle gerçekleştirilmektedir. Ülkemiz bu araştırma faaliyetine 2003 yılında dâhil olmuştur. 2012 yılına kadar PISA, okullarımızda kâğıt kalem ile uygulanırken, 2015 yılından itibaren tamamen bilgisayar üzerinde yapılmaktadır. 2015 yılında yapılan uygulamada ülkemiz istendik sonuçları elde edememesine karşın 2018 yılında ciddi bir gelişim göstermiştir ve Türkiye'nin her üç alandaki okuryazarlık performansı önemli ölçüde iyileşmiştir. Türkiye, PISA 2018'de PISA 2015'e göre performansını her üç alanda da anlamlı ölçüde artıran üç ülkeden biri olmuştur.

Türkiye'nin PISA 2018'de her üç okuryazarlık alanındaki gelişimi dikkate değerdir. Fakat bu bir başarı değil, bir başarı hikâyesinin başlangıcıdır. Ülkemiz eğitimde büyük ve hızlı bir değişim sürecine girmiştir. Eğitimde yol haritamız olarak kabul ettiğimiz 2023 vizyon belgesi ile ölçme ve değerlendirme alanında yepyeni bir yol benimsenmiştir. Eğitim sistemimizdeki tüm sınavlar; amacı, içeriği, soru tiplerine bağlı yapısı ve sağlayacağı yarar bağlamında yeniden düzenlenmektedir. Akademik başarının ölçülmesinde kullanılan değerlendirme biçimleri çeşitlendirilmektedir. Süreç ve sonuç odaklı bir anlayışla sınava dayalı anlayıştan uzaklaşılmaktadır. Yapılan başarı izleme araştırmaları ile eğitim süreçleri sayısal verilerle de takip edilmektedir. Okullar ve bölgeler arasındaki imkân farklılıkları azaltılmakta ve her evladımızın imkânlardan eşit şekilde yararlanması hedeflenmektedir. Dijital ölçme araçları geliştirilmekte ve yaygınlaştırılmaktadır. Tüm bu çalışmaların esas etkisini 2021 yılında yapılacak olan PISA uygulamasında dünya çapında ses getirecek bir başarı hikâyesi olarak ortaya çıkacaktır. 2023 yılına girerken yine bu şekilde bir araya geleceğimiz toplantılarda hissedeceğimiz gurur şimdiden bana heyecan veriyor. Bu vesileyle, çalıştayımıza katılımınız ve eğitim heyecanımıza ortak olduğunuz için sizlere teşekkür ediyorum. Törenimizin devamında üç beceri alanında çalışmalarına devam edecek olan katılımcılara da başarılar diliyorum." dedi.

Ardından Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Duman söz aldı. Eğitimde yeni yaklaşımlar üzerine yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Öğrencileri kalıba sokmak yerine, öğrencilerin özgür düşüncesinden yola çıkarak eğitimde yeni yaklaşımlarla gelişimlerini desteklemeliyiz.  Onlara 21. yüzyıl yaşam becerilerini kazandırmalı, bilgiyi beceriye dönüştürebilen, araştıran, sorgulayan nesiller yetiştirmeliyiz." Duman, "PISA üç alanda da okuryazarlık becerisi demektir. Bizim okuryazarlığı üst düzeye çıkarmamız lazım."  diyerek PISA'yı değerlendirdi.

Konuşmaların ardından dinlenme arası verilerek çalıştayın ikinci turuna geçildi. Bu turda okuma beceri alanı, matematik okuryazarlığı alanı ve fen okuryazarlığı alanı olmak üzere üç ayrı komisyonun yer aldığı oturumlar gerçekleştirildi.

12-02-202012-02-202012-02-202012-02-202012-02-202012-02-202012-02-202012-02-202012-02-202012-02-2020

 

Emirbeyazıt Mahallesi Dr. Baki Ünlü Caddesi Blok No 12 İç Kapı No 1 MENTEŞE / MUĞLA - 0 252 280 48 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.