MUĞLA İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

MESLEK LİSELERİMİZDE YENİLİKÇİ TARIM UYGULAMALARI GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Muğla'daki meslek liselerinde akıllı tarım uygulamaları hayata geçiriliyor. Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde, Muğla Valiliği himayelerinde yürütülen ve Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından hibe desteği sağlanan "Akıllı Tarım Akıllı Arıcılık Projesi" ile meslek liselerinde, tarım alanında yenilikçi uygulamalar gerçekleştiriliyor. 
MESLEK LİSELERİMİZDE YENİLİKÇİ TARIM UYGULAMALARI GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

İl Milli Eğitim Müdürümüz Emre Çay, tarım alanında yapılan AR-GE çalışmalarını ve akıllı tarım uygulamalarını yerinde incelemek üzere Köyceğiz'de meslek liselerini ziyaret etti. 

İl Müdürümüz Emre Çay'ın ziyaretlerinin ilk durağı, Köyceğiz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi oldu. İl Müdürümüz, GEKA destekli Akıllı Tarım Akıllı Arıcılık Projesi kapsamında okuldaki öğretmen ve öğrenciler tarafından AR- GE çalışmaları yapılan tohumlama, sulama, ilaçlama gibi birçok uygulamada kullanılacak olan akıllı tarım makinası (farmbot) hakkında bilgi aldı. Ziyaret sırasında uygulama serasında akıllı tarım makinasının demosu ve ilk denemeleri gerçekleştirildi.

İl Milli Eğitim Müdürümüz Emre Çay'ın sonraki durağı Köyceğiz Şehit Seyhan Yılmaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi oldu. Yaklaşık 29 bin metrekarelik açık tarım alanı, 500 metrekarelik kapalı sera alanı bulunan ve birçok tıbbi aromatik bitki, sebze, tohum ve fidan üretiminin gerçekleştirildiği meslek lisesinde, GEKA destekli Akıllı Tarım Akıllı Arıcılık Projesi kapsamında yapılan çalışmaları yerinde inceledi. 

Köyceğiz Şehit Seyhan Yılmaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin tarım alanı bölümü öğrencileri tarafından yürütülen çalışmaları inceleyen İl Milli Eğitim Müdürümüz Emre Çay, traktöre binerek buğday ekim faaliyetine katıldı. Ardından seracılık uygulama bölümünde yetiştirilen marulların hasadına eşlik etti. GEKA destekli Akıllı Tarım Akıllı Arıcılık Projesi kapsamında kurulumu gerçekleştirilen distilasyon makinesi ile okul bahçesinde yetiştirilen tıbbi aromatik bitkilerin damıtılma işlemlerini gerçekleştiren İl Müdürümüz Emre Çay,  damıtma cihazı ile elde edilen yağlardan yapılan krem, kolonya, parfüm, sabun, bitki çayı gibi ürünleri inceledi.

Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) bu yıl tarımda adeta seferberlik ilan ettiğini, geleceğin tarımda olduğunu belirten İl Müdürümüz Emre Çay, "Gelişen teknoloji ve modern çağda, nitelikli tarım oldukça önem arz ediyor. Bu bağlamda tarım alanında eğitim veren meslek liselerimizde yeni eğitim modeli uygulamaları başladı. Müdürlüğümüz tarafından akıllı tarımla ilgili geliştirdiğimiz GEKA (Güney Ege Kalınma Ajansı) destekli bir projemiz de bu uygulamalardan biri." dedi.

Projeyle daha fazla nitelikli tarım yapabilmek ve daha fazla ürün elde edebilmek için çalışma yürüttüklerini anlatan İl Müdürümüz Emre Çay, "Buradaki amacımız meslek liselerinde bu ithal ürünlerin yerli bir şekilde üretimini, inovatif şekilde gelişimini ve güncellenmesini sağlamaya çalışıyoruz. Meslek liselerimizde tarım alanlarımızın olduğu büyük arazilerde bu otomasyon sistemlerini hayata geçirerek insansız tarım ve arıcılık uygulamalarını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Öğrencilerimizin nitelikli tarım yapabilmeleri için her türlü desteği veriyoruz. Bu anlamda da tarıma yönelik faaliyetlerimizi artırarak sürdüreceğiz. Gelecek tarımda diyoruz ve geleceğimize sahip çıkıyoruz." diye konuştu.

28-11-202228-11-202228-11-202228-11-202228-11-202228-11-202228-11-202228-11-202228-11-202228-11-202228-11-202228-11-202228-11-202228-11-202228-11-2022

Emirbeyazıt Mahallesi Dr. Baki Ünlü Caddesi Blok No 12 İç Kapı No 1 MENTEŞE / MUĞLA - 0 252 280 48 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.